dilluns, 17 de març del 2008

La Viquipèdia

La coneixeu? Sabeu què és?
(extret dehttp://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia)

La Viquipèdia (Wikipedia en anglès manlleu del hawaià wikiwiki -pronunciat amb variació lliure /vikiviki/ o /wikiwiki/- que vol dir ràpid, i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament des d'Internet per voluntaris, usant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki. La major part dels continguts poden ser millorats per qualsevol persona que disposi d'un navegador web.
El projecte s'inicià el 15 de gener del
2001, fundat per Jimmy Wales i Larry Sanger com a complement de l'enciclopèdia escrita per experts Nupedia. El gran èxit de la Viquipèdia, va provocar l'abandonament del projecte Nupedia, i ara actualment és un dels punts de referència a Internet. La Fundació Viquimèdia és qui gestiona el projecte.
La Viquipèdia en català fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l'anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 137 estan actives, i el conjunt de Viquipèdies tenen més de 9.400.000 articles (gener 2008
[1]) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).
Actualment la
Viquipèdia en català té 108.217 articles. La versió anglesa en tenia 2.164.122 durant el gener del 2008.

I, ara pensareu, perquè en faig propaganda.
La resposta és molt senzilla. Tot el que parli del nostre poble té cabuda en aquest blog. Però, a la Viquipèdia, no només podem consultar les dades del nostre poble, sinó que també podem fer aportacions per ampliar els continguts que hi ha. I... aquesta, crec que ha de ser la nostra tasca, vetllar per a que les informacións que hi ha referència, siguin tan complertes com sigui possible, amb tantes referències, enllaços, fotografies, comentaris... com ens sigui possible. Tant en català, com en castellà, com en tantes llengües com ens sigui possible.
Us deixo l'enllaç per si voleu fer un cop d'ull i de passada continuar la tasca.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Organy%C3%A0.
Crec que també cal referenciar els qui ja han començat desinteressadament la feina, moltes gràcies per prendre la iniciativa.